De kerstboom staat, de lichtjes schitteren en de uitnodigingen voor het kerstdiner zijn de deur uit. Voor veel mensen staat kerst in het teken van samenzijn met familie en vrienden. Toch heeft kerst voor iedereen een andere betekenis. We waren benieuwd naar het kerstgevoel in Nederland en daarom hebben we hier onderzoek naar gedaan. Met meer dan 1100 respondenten hebben we de betekenis van kerstverbinding, het warme kerstgevoel en de stress die het met zich mee kan brengen onderzocht. Benieuwd hoe het precies zit, hoe je de kerststress los kunt laten en hoe je die verbondenheid óók wat meer kan voelen? Wij vertellen het je graag.

Hoe kerst écht verbindt

Het ultieme kerstgevoel met familie

Verlang je het hele jaar al naar het moment waarop je kerst met familie kunt vieren? Voelt voor jou de familieband met kerst veel intenser? Ben je al vroeg bezig met de voorbereidingen van jullie kersttradities? Dan ben je niet de enige! Uit onderzoek blijkt namelijk dat 75% van de Nederlanders zich meer verbonden voelt met familie tijdens de feestdagen.

Toch is er een verschil in leeftijdsgroepen en provincies zichtbaar. Opvallend is dat jongeren zich minder vaak extra verbonden voelen tijdens de feestdagen. 44% van de respondenten tussen de 18 en 24 jaar geeft aan zich wél meer verbonden te voelen ten opzichte van 52% bij de 65-plussers. In Zuid-Holland staat 51% te popelen om de feestdagen door te brengen met hun geliefden. In Zeeland is dat een stuk minder. Hier voelt 27% zich extra verbonden met hun naasten tijdens kerst. Hier kunnen ze dus nog wel een tikkeltje kerstmagie gebruiken.

Alleen maar kerstvreugde of ook kerststress?

Zit je gestrest bij de kerstboom? Je bent niet de enige. Voor bijna één op de zes Nederlanders is het naast alle gezelligheid, ook een periode vol stress. Voor veel mensen is het een race tegen de klok om alles soepel te laten verlopen. Ondanks alle chaos, kijkt gelukkig 75% van de mensen reikhalzend uit naar kerst.

Ben je voor de feestdagen druk bezig met het afwerken van to do lijstjes? Dat klinkt herkenbaar. 57% geeft namelijk aan dat ze stress ervaren in de aanloop naar de feestdagen. De drukte van cadeau-inkopen, nadenken over het kerstdiner en het uitkiezen van je outfit, het is ook niet niks! 20% van de Nederlanders maakt zich zorgen over het soepel verlopen van de kerstdagen zelf. Vallen de cadeaus in de smaak? Is het eten zoals gehoopt? Heeft iedereen het naar zijn of haar zin?

Hoe kerst écht verbindt Hoe kerst écht verbindt

Verboden onderwerpen tijdens het kerstdiner

Aan de feestelijk gedekte tafels in Nederland wordt niet alleen gesmuld van het kerstdiner, maar ook van alle gespreksonderwerpen. Voor 74% geldt namelijk dat alles bespreekbaar moet zijn, zelfs tijdens het kerstdiner. Tóch zijn er ook gespreksonderwerpen waar we het liever niet over willen hebben met kerst.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 10% het liefst de politieke discussies vermijdt. Voor 8% is het bespreken van oude familieruzies een taboe-onderwerp. Dit is vooral voor de 65-plussers een dingetje, die de vrede boven alles lijken te verkiezen. Relatie en geld blijken voor 6% van de feestvierders een gevoelig onderwerp te zijn. Terwijl de oudere generatie oude familieruzies uit de weg gaat, hebben jongeren tussen 18 en 24 jaar meer moeite met het bespreken van geldzaken.

Hoe kerst écht verbindt

Ontdek alle kerstkaarten

Tover kerststress om in kerstmagie

Ondanks dat we ons druk kunnen maken over de voorbereidingen en de gesprekonderwerpen tijdens het kerstdiner, willen we toch het liefst zo ontspannen mogelijk de feestdagen in gaan. Kerststress is vaak het gevolg van hoge verwachtingen. Maar hoe laten we die hoge verwachtingen los en maken we van die stressvolle momenten een feest van betovering?

  • Maak een planning zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Zorg dat je de planning niet te strak maakt en begin ruim op tijd.
  • Stel realistische verwachtingen. Wees eerlijk tegenover jezelf over wat je kunt bereiken. Het hoeft niet perfect te zijn! Kerst draait om samenzijn, de verbinding met elkaar en genieten.
  • Verdeel de taken. Je hoeft niet alles alleen te doen. Betrek familie en vrienden bij de voorbereidingen van bijvoorbeeld het kerstdiner en de versieringen. Dit zorgt niet alleen voor minder stress, maar ook voor de verbondenheid.
  • Stel prioriteiten. Focus op wat écht belangrijk is voor jou en je dierbaren. Is dit een bepaalde traditie of een specifiek gerecht? Zorg dan dat je dit meer aandacht geeft dan al het andere.
  • Laat ruimte over voor spontane gebeurtenissen. Als je een hele strakke planning hebt gemaakt voor kerst, is er nauwelijks ruimte voor onverwachte wendingen. Laat het allemaal over je heen komen. Wat is er nou eigenlijk belangrijker dan tijd doorbrengen met je dierbaren?
  • Adem in, adem uit. Neem af en toe een momentje voor jezelf. Plan voor de feestdagen een me-time momentje zodat je relaxed de feestdagen in gaat. Sta je op eerste kerstdag een paar uur in de keuken? Vergeet niet om tussendoor even mee te zingen met je favoriete kerstmuziek of een glaasje wijn in te schenken. Maak het zo aangenaam mogelijk voor jezelf.

Ontvang 20% korting op je eerste bestelling

Join the club! Maak het jezelf gemakkelijk met een account vol voordelen.

Hoe zorg je voor meer verbinding tijdens kerst?

En nu iets waar het uiteindelijk allemaal om draait tijdens kerst: verbondenheid. Gelukkig zien we dat het grootste deel van de Nederlanders zich al extra verbonden voelt tijdens de feestdagen. Behoor jij tot de mensen waarbij dit gevoel compleet ontbreekt? Of ben je benieuwd hoe je dit fijne gevoel nóg een beetje meer kunt krijgen? Hier zijn wat eenvoudige, maar krachtige manieren om tijdens kerst een diepere band met je dierbaren te creëren.

  • Geef aandacht aan elkaar. In een wereld vol afleidingen is het geven en krijgen van aandacht super waardevol. Wees geïnteresseerd in de ander en geniet van de gesprekken met elkaar.
  • Leg je telefoon weg. Dit sluit misschien een beetje aan bij het vorige punt, maar het is vaak automatisme om je telefoon te pakken. De rest van het jaar kun je weer eindeloos scrollen, maar probeer juist met kerst de aandacht bij elkaar te houden.
  • Deel verhalen en herinneringen. Zijn er grappige blunders, leuke anekdotes of moeten jullie iemand missen deze kerst? Haal herinneringen op en herbeleef alle mooie momenten.
  • Het is een feit dat je meer verbondenheid voelt wanneer je dingen samen doet. Doe spelletjes met elkaar, maak samen het kerstdiner, bak kerstkoekjes met je kinderen en versier de kerstboom met elkaar. Door activiteiten met elkaar te doen, versterk je jullie band en creëer je waardvolle momenten.
  • Breng waardering tot uiting. Soms ben je heel blij en dankbaar voor de dingen die je krijgt, maar spreek je het niet uit. Kerst is een mooi moment om dat wél te doen. Of dit nu is met woorden in een kaartje of een klein cadeautje. Het uiten van waardering versterkt de verbondenheid.
  • Tijdens de feestdagen is het waardevol om bewust een momentje met elkaar in te lassen. Een gezamenlijke wandeling of een eenvoudige toost uitbrengen kan voor een diep gevoel van verbondenheid zorgen.

Kortom, iedereen kan tijdens de feestdagen voor extra verbondenheid met zijn of haar dierbaren zorgen. Laat de verwachtingen los, maak een globale planning en onderneem activiteiten met elkaar. Laten we niet vergeten dat kerst niet alleen draait om de glinsterende lichtjes, de cadeaus en de kalkoen, maar laten we bewust genieten van de momenten met onze dierbaren.


Welke kerstkaart ga jij binnenkort sturen?

; ;